El pantà de Sant Llorenç de Montgai és un petit oasi d’humitat i aigua enmig d’un entorn de secà com és la serra de Mont-roig, la primera gran serra del Prepirineu de Lleida venint del sud. A més, gràcies a ser una Reserva Natural, això obliga que el pantà estigui sempre al 100% de capacitat per l’interès natural i faunístic de la zona. Fer la volta al pantà és una bona opció per conèixer l’entorn en una ruta fàcil i planera.

FITXA TÈCNICA VOLTA A SANT LLORENÇ DE MONTGAI (CIRCULAR)
DIFICULTAT Molt baixa. No té cap dificultat ressenyable
DESNIVELL Pràcticament no hi ha desnivell apreciable, només algun petit pujador
TEMPS Unes 2h – 2h 15 min
QUILÒMETRES 8’3 km
VARIANTS La ruta es pot començar des de l’estació de FGC i accedir en transport públic a l’indret (l’estació és a 750m del poble). A la volta s’hi pot afegir la pujada a la paret de l’Ós. Convé portar aigua i vigilar en els dies i hores més càlids de l’estiu, si bé un 60-70% del recorregut va per zones ombrívoles i més frescals.
DATA DE REALITZACIÓ
Abril de 2023

 

ACCÉS
Des de Balaguer, podem anar-hi per dues vies: seguim per la C-13 fins a abans d’arribar a Camarasa i llavors prenem el trencant a mà esquerra en direcció al pantà i poble de Sant Llorenç de Montgai. L’altra opció, la podem fer des de dins la ciutat de Balaguer, prenent la carretera LV-9047 en direcció a Gerb i seguim fins a Sant Llorenç de Montgai.

RECORREGUT

Deixem el cotxe al costat del càmping de La Noguera on hi ha diverses places per aparcar a l’ombra al cantó del pantà i un aparcament més ampli a l’altra banda de la carretera al solell.

Des d’aquí comencem un passeig pla en una zona d’ombra i fresca on hi ha un bosc plantat, principalment de cedres i pins. El camí és ample i concorregut per famílies i passejants que van fins a la presa. Aquest tram és el que té unes millors vistes cap al paisatge icònic del fons del pantà: la serra de Mont-roig i la característica agullola de Coma de Gelis i la serra de Monteró.

En uns 10-15 min arribem a la presa del pantà. Aquest embassament va ser construït el 1929 i serveix com a punt de desviació de les aigües cap al Canal Auxiliar d’Urgell i, uns metres més avall, cap al Canal de Balaguer, que doten de regadiu les terres del secà de Lleida.

Passada la presa, passem a l’altra riba del pantà per una zona força ombrívola i amb pins de notables dimensions. Al cap d’uns pocs minuts trobarem una desviació de camins, tant si prenem el de l’esquerra (la nostra opció) com el de la dreta tots dos es tornen a trobar uns metres més enllà, simplement el camí de l’esquerra és més directe i el de la dreta fa més volta. Al llarg de tot aquest camí fins al pont d’Escalera anirem trobant algunes fites de terme de ciment, primer amb marques de color blau i, cap al final, amb marques de color groc i blanc. En tot cas, tot el camí no té pèrdua possible.

Una estona més enllà, el camí es torna més solell i notem el canvi de temperatura per la insolació. Fem una petita pujada fins a arribar a un balcó sobre el pantà i amb molt bones vistes sobre el poble de Sant Llorenç de Montgai (waypoint mirador). Més endavant tornem a ignorar un altre camí que surt a la dreta, tot i que si el seguíssim ens tornaríem a trobar uns centenars de metres més enllà.

El camí va girant com la vall i el pantà cap a llevant mentre passem per una pineda més esclarissada on hi ha diversos pins tombats segurament per alguna ventada de fa uns anys. Al cap de poc, passem per un petit estret de roca i veiem la cua del pantà i el pont d’Escalera, el punt on canviarem a l’altra riba del pantà. Abans, però, passarem per una zona força ombrívola i frescal, fins i tot a l’estiu.

El camí va girant com la vall i el pantà cap a llevant mentre passem per una pineda més esclarissada on hi ha diversos pins tombats segurament per alguna ventada de fa uns anys. Al cap de poc, passem per un petit estret de roca i veiem la cua del pantà i el pont d’Escalera, el punt on canviarem a l’altra riba del pantà. Abans, però, passarem per una zona força ombrívola i frescal, fins i tot a l’estiu.

Arribem al pont d’Escalera i creuem a l’altre cantó. A partir d’aquí seguirem per la banda solella del pantà tot i que la major part d’aquest tram també transcorre per l’ombra. Fins a arribar al poble de Sant Llorenç de Montgai anirem seguint paral·lels a la carretera asfaltada, cosa que pot fer perdre una mica l’encant de la ruta.

En aquesta zona, amb una mica de sort potser veurem algun escalador enganxat a les roques. Es tracta d’una zona molt popular pels escaladors i plena de vies obertes, sobretot a la paret de l’Ós. Just a sota d’aquesta paret hi ha el jaciment arqueològic de la Roca dels Bous, que es distingeix clarament per estar sota un cobert que el protegeix. Al costat del camí hi trobarem un panell informatiu.

Acabem d’arribar al poble de Sant Llorenç de Montgai i, dins del poble, prenem un camí que ens separa definitivament de l’asfalt i ens permet passar pel passeig prop del pantà fins a tornar de nou a l’aparcament on havíem deixat el cotxe i completar la volta al pantà.

Comparteix-ho!