Els 5 gorgs on NO banyar-se a l’estiu a Catalunya
Els darrers anys cada vegada han proliferat més els articles a mitjans i digitals amb el títol cridaner de: “Els 10 gorgs on refrescar-se aquest estiu” o el famós article amb “La llista dels 50 gorgs imprescindibles” del Nació Digital i això, sumat a la pandèmia, a l’Efecte Instagram i Google Maps, ha provocat la massificació d’indrets que, fins fa 5-10 anys, només coneixien els habitants de la zona i els excursionistes que compraven guies.
La conseqüència directa ha estat la prohibició o restricció d’accessos, amb la corresponent brutícia i impacte ambiental i acústic dels que van a un gorg pensant-se que van a Aquadiver o PortAventura, amb nevereta, altaveu i fotent el cafre tirant rocs o guixant troncs i roques, com un gos que fa la pixaradeta per deixar rastre que ha estat allà.
Per això us fem una recomanació dels 5 gorgs on NO anar aquest estiu, que segurament podríem ampliar a 10, 20 o més i oferim unes alternatives al final de l’article.
1. Els Empedrats (Parc Natural del Cadí-Moixeró, Berguedà)
Els motius per no banyar-se en aquest gorg són molts: es troba dins del Parc Natural del Cadí-Moixeró i és un dels principals atractius naturals d’aquest espai natural. Però a més, el punt de sortida a Cal Cerdanyola hi ha molt poc espai per aparcar. Tant és així que des del Parc Natural van haver d’ampliar l’aparcament i, tot i així, pot ser que hi hagi restriccions a l’estiu.
Molt millor si aneu a fer la ruta dels salts d’aigua del Bastareny a peu, i si teniu ganes de refrescar-vos en acabar la ruta, podeu anar a les piscines de Bagà i evitar muntar l’espectacle com un grup que va parar la taula per dinar al bell mig del riu Bastareny per poder tenir els peus en remull, una de les escenes més esperpèntiques que van veure els responsables de l’oficina del Parc Natural.
2. La riera de Merlès (Berguedà / Lluçanès)
Molta gent de la zona hi havíem anat tota la vida algun cop a l’estiu a refrescar-nos-hi, com el Salt de la Cabra, al tram sud de la riera, el més a prop de Navàs (no el trobareu als mapes). Des de la pandèmia, ara està prohibit el bany a bona part de la riera de Merlès, primer per la Covid i després per la massificació i el risc d’evacuació en cas d’incendis, ja que només hi ha una carretera estreta que, en cas d’incendi, seria un important coll d’ampolla.
Hi ha alguns trams de la riera on encara s’hi permet el bany. però ja ens permetreu que no els expliquem. El millor és poder fer alguna ruta a peu pels gorgs de la riera i, si ens volem refrescar, podem anar a algun dels càmpings que hi ha al costat de la riera, com el Càmping Riera de Merlès, el Càmping i Cobert de Puigcercós o el Càmping Vall de Merlès, al costat del poble de Santa Maria de Merlès.
3. El Torrent de la Cabana (Ripollès)
Aquest indret està tan massificat que ni tan sols en tinc fotos. El motiu és que s’ha de pagar per aparcar (i reservar per internet molts cops), hi ha una barrera que regula l’accés i, el pitjor, les restriccions s’allarguen més enllà de l’estiu per culpa de la massificació, com per exemple a l’hivern quan la gent hi va per fotografiar els gorgs amb caramells de glaç. O bé els caps de setmana i Setmana Santa, també per culpa d’haver mort d’èxit.
Tots aquests inconvenients fa que, tot i tractar-se d’un lloc fotogènic i “instagramable”, l’excés de turisme irresponsable fan que l’indret natural pateixi desgast, brutícia i pèrdua dels valors naturals que el fan especial. Si us voleu refrescar, és millor que aneu a les piscines d’algun dels pobles de la zona, com Gombrèn, Campdevànol, Ribes de Freser o Ripoll.
4. Els tolls d’Arnes (Els Ports, Terra Alta)
Al sud del país tampoc s’escapen de la massificació i de l’accés restringit, especialment al massís del Port, a la Terra Alta. Al risc d’incendis cal sumar-hi els inconvenients per arribar-hi, ja que s’hi va per una pista forestal on es regula l’accés a l’estiu. 3/4 del mateix passa amb els preciosos Estrets d’Arnes o l’àrea de la Franqueta, on les pistes estretes fan que a l’estiu s’hi hagi d’accedir en determinades franges o pagant per aparcar.
Per això, creiem que és molt millor visitar aquests espais a la primavera o a la tardor per fer alguna ruta de senderisme o bé per gaudir de l’espectacle dels gorgs després d’una llevantada que carregui les fonts i els salts d’aigua d’aquest indret tan salvatge de la Catalunya del sud. El problema també s’estén als Estrets del Parrissal, on pràcticament tot l’any s’ha de pagar per accedir-hi, amb la qual cosa el millor seria visitar-los a l’hivern, en temporada baixa.
5. Qualsevol gorg de la Garrotxa
L’indret per excel·lència dels gorgs a Catalunya és la Garrotxa. Tot i la gran quantitat de salts i rieres de la comarca, el millor és gaudir-ne fent una excursió a peu per descobrir-los, com podrien ser el salt de l’Olla, els gorgs de Planes d’Hostoles, Sant Aniol d’Aguja o bé el tan fotogènic Gorg del Molí de Murris.
Molts d’aquests indrets (com els de Planes d’Hostoles i Sadernes) han hagut de posar pàrquings de pagament i restringir l’accés, fins i tot amb reserva prèvia, motiu més que suficient per no anar-hi a l’estiu i optar per anar-hi a la primavera quan tot brolla ple d’aigua i amb un verd llampant, o bé a la tardor, després d’alguna llevantada que carregui les capçaleres de la Vall d’en Bas i entorns.
Bonus track: La Foradada de Cantonigròs (Osona)
A banda d’aquest Top 5, permeteu-nos aquest últim indret. La Foradada de Cantonigròs té un encant únic gràcies al raig de llum que entra al salt d’aigua per la roca foradada que dona nom al lloc. Però aquest fenomen no el veurem a l’estiu, i no només per la falta d’aigua, sinó que per poder-lo captar només el veurem després de fortes pluges entre novembre i gener i a una hora concreta del dia, entre les 11 i la 1 del migdia. Però repetim el primer, cal que hagi plogut molt (de 50 a 100 litres els darrers dies com a mínim) perquè la quantitat de vapor sigui suficient perquè creï aquest efecte de llum màgic.
A banda d’això, aquest indret ha patit també els problemes de la massificació, ja que s’ha hagut d’habilitar un pàrquing de pagament al descampat on abans hi havia l’accés lliure i la gran quantitat de gent que hi va als caps de setmana fa que l’indret perdi tot l’encant, ja sigui perquè algunes famílies amb nens tirin rocs al gorg (una pràctica que hauríem d’evitar), quan vulguis fer la foto tinguis gent al forat de la roca foradada o el pitjor: que hi hagi pintades a les parets de la roca, un fet del tot lamentable i que ens fa pensar els riscos de la massificació a determinats espais naturals fràgils (a banda de l’educació i el perfil de la gent que hi va).
I quina alternativa tenim?
El que podríem dir és el que s’ha fet tota la vida, anar al riu o riera al costat del teu poble. Per refrescar-se no cal anar a un gorg idealitzat a les xarxes, amb un salt d’aigua, unes aigües cristal·lines i una aparent solitud i sensació d’estar a un lloc únic. Perquè el més probable és que no hi trobem tot això: a l’agost hi haurà gent a tot arreu que ens farà perdre l’encant de la foto d’Instagram que tenim idealitzada.
A Navàs sempre hem anat al riu Llobregat al costat del poble o bé a la resclosa de l’Ametlla de Merola. Si no teniu cap riu o riera a prop o si sou de ciutat, sempre podeu anar a una piscina municipal, a la platja o senzillament anar als gorgs sense banyar-s’hi. Podem gaudir-ne igualment només anant-hi i fer la foto sense haver de posar-nos dins de l’aigua i evitar l’impacte de les cremes solars que afecten greument l’ecosistema pels components químics que poden perjudicar la flora i fauna d’aquests indrets tan fràgils.
I vosaltres, quins altres indrets hi afegiríeu a aquest llistat? Us llegim als comentaris!
Altres articles que et poden agradar
Comparteix-ho a les xarxes!
newsletter
Subscriu-te a la nostra newsletter i rep les últimes novetats al teu correu!